Τόποι όπου μένουν Μαρασιώτες : Κολωνία
Κολωνία - Koln
Η Κολωνία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας μετά από το Βερολίνο , το Αμβούργο και το Μόναχο . Είναι η μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου της Ρηνανίας – Βεστφαλίας
Η Κολωνία είναι χτισμένη και στις δυο όχθες του ποταμού Ρήνου . Από το 1998 είναι αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη .
Ιδρύθηκε το 30π.Χ. από τους Ρωμαίους . Στην αρχή λεγόταν Oppidum Ubiorum ( Οικισμός των Ουβίων ) . Μετά πήρε το όνομα Colonia Claudia
Ara Agrippinensium . Έμεινε το όνομα Colonia που έγινε Koln στα γερμανικά .
Το έτος 50 μ.Χ. πήρε τα δικαιώματα Ρωμαϊκής πόλης . Το 80μ.Χ. απόκτησε υδραγωγείο , το Eifelwasserleitung , που ήταν το πιο μεγάλο Ρωμαϊκό υδραγωγείο .
Το 455 μ.Χ. οι Φράγκοι κατέκτησαν την Κολωνία . Σιγά-σιγά Ρωμαίοι και Φράγκοι είχαν τον ίδιο πολιτισμό .
Το 972 η Βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοφανώ παντρεύτηκε το Γερμανό αυτοκράτορα Όθωνα Β` και εγκαταστάθηκε στην Κολωνία .
Το 10ο αιώνα χτίστηκαν πολλές Ρωμανικές εκκλησίες και η Κολωνία έγινε θρησκευτικό κέντρο .
Το 12ο αιώνα η Κολωνία ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας . Χτίστηκε το μεγαλύτερο τείχος πόλης στη Γερμανία : το Ringmauer είχε 12 πύλες και 52 πύργους και το Rheinmauer περισσότερες από 16 πύλες .
Το 1248 άρχισε να κατασκευάζεται ο Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας ( Dom )
Η πόλη , χτισμένη στην όχθη του Ρήνου , ήταν σπουδαίο εμπορικό κέντρο . Ήταν σαν πόλη-κράτος μέσα στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και μπορούσε να έχει το δικό της στρατό . Οι στρατιώτες φορούσαν κόκκινες στολές και γι` αυτό λέγονταν Rote Funken ( κόκκινοι σπινθήρες ) . Η παράδοση των Κόκκινων Σπινθήρων συντηρείται μέχρι σήμερα . Ο πιο σημαντικός σύλλογος του καρναβαλιού της Κολωνίας λέγεται Rote Funken .
To 1794 την Κολωνία πήραν οι Γάλλοι . Το 1815 , με το Συνέδριο της Βιέννης την πήρε η Πρωσία . Επειδή η Ρηνανία , η περιοχή της Κολωνίας , ήταν ρωμαιοκαθολική και η Πρωσία ήταν Προτεσταντική , έγιναν πολλές συγκρούσεις ανάμεσα στους Καθολικούς και τους Προτεστάντες . Οι κάτοικοι της πόλης, που ήταν καθολικοί , αντιπαθούσαν τους προτεστάντες Πρώσους , ακόμα και μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο , μέχρι που έγινε πρώτος Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας ο πρώην Δήμαρχος της Κολωνίας Κόνραντ Αντενάουερ .
Από τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο ακόμα , η Κολωνία είχε 700.000 κατοίκους . Έγινε μεγάλο βιομηχανικό κέντρο , με κύριες βιομηχανικές παραγωγές τα οχήματα και τις μηχανές . Η βαριά βιομηχανία είχε το κέντρο της στην κοντινή κοιλάδα του Ρουρ .
Κατά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο οι βομβαρδισμοί των Συμμάχων ισοπέδωσαν την πόλη και την κατέστρεψαν κατά 90% . Στην αρχή του πολέμου είχε 800.00κατοίκους και στο τέλος 104.000 . Το 1959 έφτασε πάλι στον προπολεμικό αριθμό .
Το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας είναι ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα της Ευρώπης . Το οικονομικό του τμήμα είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο .
Το Καρναβάλι της Κολωνίας είναι από τα πιο ξακουστά στην Ευρώπη με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο .
Κölsch ( Κελς ) ονομάζεται η τοπική διάλεκτος και η τοπική μπύρα που τη σερβίρουν σε μικρά ποτηράκια .
Αξιοθέατα της πόλης είναι ο Καθεδρικός Ναός ( Dom ) και η παλιά πόλη ( Altstadt) .
Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για το διάσημο άρωμα "Eau de Cologne" ("Νερό της Κολωνίας"), που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή στις αρχές του 18ου αιώνα (1709), από τον ιταλό Γιόχαν Μαρία Φαρίνα (Johann Maria Farina). Κάποια χρόνια αργότερα στην ίδια περιοχή, ο Φερδινάνδος Μύλενς, εγγονός του Βίλχελμ Μύλενς ιδιοκτήτη του εργοστασίου που παρήγαγε το "Eau de Cologne", αποφάσισε την παραγωγή του προϊόντος κάτω από το όνομα "4711" (που ονομάστηκε έτσι από τον αριθμό της οικίας του). Σήμερα κυκλοφορούν και το αυθεντικό "Eau de Cologne" και το "4711". Στο μέρος που δημιουργήθηκε το "Eau de Cologne" υπάρχει σήμερα μουσείο αρωμάτων (Duftmuseum im Farina-Haus).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου