Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Σέρβοι και Μπεκτσή Τεπέ

Στις 26 Μαρτίου 1913 , στις 5.30 το πρωί , ο Σέρβος στρατηγός Στεπάν Στεπάνοβιτς  έστειλε στρατιώτες για να βοηθήσει τους Βούλγαρους στον ανατολικό τομέα του μετώπου , που έπεσε μετά από πολύ σκληρή και φονική μάχη γύρω στις 8 το πρωί.
Στις 8.30 δυο Οθωμανοί αξιωματικοί πήγαν στο 20ο σερβικό σύνταγμα , για να διαπραγματευτούν την τύχη του Σουκρή πασά , διοικητή του τουρκικού στρατού , που υπεράσπιζε την Αδριανούπολη . Επειδή δεν πήραν απάντηση , ο Σουκρή πασάς έστειλε τον υπασπιστή του στο 20ο σύνταγμα με το μήνυμα ότι θέλει να διαπραγματευτεί με το στρατηγό Στεπάν Στεπάνοβιτς. Ο Στεπάνοβιτς απάντησε ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος από το γενικό διοικητή (το βούλγαρο στρατηγό Νικόλα Ιβάνωφ) να κάνει διαπραγματεύσεις και ότι έπρεπε ο πασάς να απευθυνθεί  σ` αυτόν.

 Στο μεταξύ η μεραρχία Τίμοκ κατέλαβε τη γραμμή Φόροβα , ανάμεσα στον Έβρο και στον Τούντζα και η μεραρχία του Δούναβη κατέλαβε το σημείο Παπάς Τεπέ.  Έτσι καταλήφθηκαν ολοκληρωτικά ο βόρειος και ο δυτικός τομέας του μετώπου.

 Ο στρατηγός Στεπάνοβιτς κινήθηκε πίσω από τη γραμμή του μετώπου της μεραρχίας του Δούναβη και στις 11 η ώρα ήταν στο Μπεκτσή Τεπέ , δίπλα στο χωριό Μαράσια , που καταλήφθηκε από το 4ο Σερβικό σύνταγμα .Μετά από  συνεννοήσεις και διαπραγματεύσεις  ο Σουκρή πασάς παραδόθηκε γύρω στις 12.30 στο σερβικό στρατό
Οδηγήθηκε στον ανώτατο διοικητή Νικόλα Ιβανώφ στον οποίο παρέδωσε το ξίφος του και αυτός με τη σειρά του τον έστειλε , ως αιχμάλωτο πολέμου , στη Σόφια.

Από τη Σερβική Βικιπαίδεια



Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...