Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Τόποι από όπου κατάγονται Μαρασιώτες : Μιχαλίτς ( Βουλγαρία )

Μιχαλίτς

Το Μιχαλίτς είναι ένα μικρό χωριό της Βουλγαρίας , δίπλα στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας . Στις αρχές του εικοστού αιώνα αρκετές οικογένειες από το Μιχαλίτς εγκαταστάθηκαν στα Μαράσια .


Η μικρή απόσταση ανάμεσα στα δύο χωριά , όπως φαίνεται στο χάρτη , επέτρεψε τη διατήρηση των δεσμών με την παλιά πατρίδα , τουλάχιστον μέχρι την οριστική χάραξη των συνόρων .


Το Μιχαλίτς βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Σακάρ . Ανήκει στο Δήμο του Σβίλενγκραντ . Το 2009 ο πληθυσμός του ήταν 118 άτομα ( 104 το 2001 ) .

Η Αδριανούπολη , όπως φαίνεται από τα υψώματα του Μιχαλίτς

Αξιοθέατο του Μιχαλίτς είναι μια εκκλησία σκαμμένη μέσα στα βράχια .

Κατασκευάστηκε τον 9ο - 10ο αιώνα , δύο με τρεις αιώνες πριν ο Χριστιανισμός γίνει η επίσημη θρησκεία της Βουλγαρίας .




Άλλο αξιοθέατο της περιοχής είναι ο πύργος ( 12ος - 14ος αιώνας ) που διασώζεται από το μεσαιωνικό φρούριο της Ματοτσίνα , που βρίσκεται δίπλα στο Μιχαλίτς .
 
Το αρχικό φρούριο είναι γνωστό ως Βούκελον . Ήταν ανάμεσα στα φρούρια που προστάτευαν την Αδριανούπολη από το Βορρά . Καταστράφηκε το 378 μ. Χ. στη μάχη της Αδριανούπολης .
Το φούριο ανακατασκευάστηκε πιθανόν από τον Τσάρο της Βουλγαρίας Μιχαήλ Σισμάν ( 1323-1330 ) . Μέρος του φρουρίου είναι  και ο πύργος που σώζεται σήμερα και που έχει ύψος 18 μέτρα .

1 σχόλια:

Παλ 25/2/13, 12:20 π.μ.  

πολυ ενδιαφερον το αρθρο για το μιχαλιτσι απο το οποιο καταγονται και αλλοι κατοικοι χωριων του τριγωνου.

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...