Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Έθιμα του Πάσχα

Έθιμα : Από τη Μεγάλη Πέμπτη έως την Κυριακή του Πάσχα

Τη Μεγάλη Πέμπτη , τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο οι γυναίκες του χωριού πηγαίνουν στο νεκροταφείο , για να περιποιηθούν τους τάφους των νεκρών τους . Έθιμο που υπάρχει σε όλα τα χωριά της Ελλάδας και έχει άμεση σχέση με τη μετάβαση των Μυροφόρων στο μνήμα του Χριστού .
Τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές αφού ψήσουν τα τσουρέκια και βάψουν τα αυγά , κρατούν ένα βαμμένο αυγό και το βάζουν στο εικονοστάσι . Είναι το αυγό της Παναγίας .



Την επόμενη χρονιά , τη Μεγάλη Παρασκευή , οι γυναίκες παίρνουν το αυγό της Παναγίας από το εικονοστάσι και μετά το προσκύνημα του Επιταφίου πηγαίνουν στη Μαρίτσα . Εκεί σπάνε λίγο το αυγό και βλέπουν το εσωτερικό του . Αν ο κρόκος του αυγού είναι ολόκληρος , το κιτρινάδι είναι κανονικό , η χρονιά θα πάει καλά . Αν όχι , η χρονιά δε θα πάει καλά . Ύστερα ρίχνουν το αυγό στη Μαρίτσα , για να πάει η χρονιά σα νερό .

Τη Μεγάλη Παρασκευή , πριν από την Ακολουθία των Ωρών γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου . Τα τελευταία χρόνια για  λόγους εξοικονόμησης χρόνου , ο στολισμός γίνεται το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης .


Μετά τη λειτουργία των Ωρών η εκκλησία είναι ανοιχτή όλη τη μέρα , για να μπορεί ο κόσμος να προσκυνήσει τον Επιτάφιο . Η καμπάνα χτυπάει πένθιμα . Το μεσημέρι γίνονται πρόβες για τα εγκώμια .

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής τα κορίτσια και τα παλληκάρια του χωριού ψάλλουν τα εγκώμια και μετά γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στο χωριό . Στο τέλος της περιφοράς , αφού γίνει ο γύρος της εκκλησίας , τα παλληκάρια που μεταφέρουν τον Επιτάφιο , τον σηκώνουν ψηλά στην είσοδο του ναού και όλο το εκκλησίασμα περνάει από κάτω για υγεία και προκοπή . Στο πέρας της λειτουργίας ο ιερέας μοιράζει τα λουλούδια του Επιταφίου στο εκκλησίασμα .

Το βράδυ της Ανάστασης , μετά το « Χριστός Ανέστη » ακολουθούν τα πατροπαράδοτα πυροτεχνήματα και οι μπαταριές από τις κυνηγετικές καραμπίνες .


Την Κυριακή του Πάσχα , μετά τη Δεύτερη Ανάσταση , γίνονταν επισκέψεις στα φυλάκια του χωριού μαζί με τον ιερέα . Σήμερα επισκέψεις γίνονται στο φυλάκιο της παλιάς σιδηροδρομικής γέφυρας του Άρδα , μια και τα άλλα φυλάκια έχουν κλείσει .

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...