Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010
Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010
Παραδοσιακός γάμος Μαρασίων
Δείτε το βίντεο Παραδοσιακός γάμος Μαρασίων
στην ιστοσελίδα http://www.marassia.com/ ( σελίδα βίντεο )
Καλή διασκέδαση !
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010
Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010
Χάρτης του 1885
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
Χρόνια πολλά
Για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου
τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου
και ιδιαίτερα σε όσες και όσους γιορτάζουν
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !
Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
Χρόνια πολλά
Για τη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
και το πανηγύρι του χωριού μας
σε όλες και σε όλους
και ιδιαίτερα σε όσες και όσους γιορτάζουν
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !
ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !
Κυριακή 11 Ιουλίου 2010
Παλιά σιδηροδρομική γέφυρα Άρδα
Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
Η παλιά γέφυρα του Άρδα , όπως φαίνεται από το δορυφόρο
Στη φωτογραφία διακρίνονται το ανοιχτόχρωμο νερό του Άρδα και το σκουρόχρωμο νερό του Έβρου
Η παλιά σιδηροδρομική γέφυρα του Άρδα κατασκευάστηκε ανάμεσα στα 1870 και στα 1873 , ακριβώς δίπλα στη συμβολή του Έβρου και του Άρδα . Είναι μια τυπική σιδερένια γέφυρα του τρόπου κατασκευής του 19ου αιώνα , που αποτελείται από δύο βασικά τμήματα κατασκευασμένα με σιδηροδοκούς , τόσο στη βάση , όσο και στα πλάγια " τοιχώματα " και στην " οροφή " των τμημάτων και από ένα μικρότερο συμπληρωματικό ανοιχτό τμήμα , από την πλευρά των Μαρασίων . Σιδερένιοι διάδρομοι , αριστερά και δεξιά της γραμμής αλλά και ένας κεντρικός διάδρομος ανάμεσα στις ράγες , επιτρέπουν σε κάποιον να διασχίσει πεζός τη γέφυρα .
Είναι ένα σημείο της σιδηροδρομικής γραμμής που άρχιζε από την Κωνσταντινούπολη και κατέληγε στην Αυστρία . Η γραμμή αυτή ήταν η κεντρική γραμμή των σιδηροδρόμων της Ρούμελης .
Στις 17 Απριλίου 1869 υπογράφηκε η συμφωνία για να κατασκευαστούν οι Σιδηρόδρομοι της Ρούμελης ( Rumeli Demiryollari ) . Την κατασκευή ανέλαβε ο Εβραίος τραπεζίτης βαρώνος Χιρς .
Στη συμφωνία προβλεπόταν να κατασκευαστεί μια κεντρική γραμμή : Κωνσταντινούπολη – Αδριανούπολη – Φιλιππούπολη – Σαράγιεβο – Αυστρία.
Κάθετοι άξονες : Πύθιο – Αλεξανδρούπολη ( τότε Ντεντέ Αγάτς ) , Βελιγράδι – Θεσσαλονίκη και Φιλιππούπολη – Μπουργκάς .
Η κατασκευή της γραμμής άρχισε το 1870 και τελείωσε στις 17 Δεκεμβρίου 1873 .
Στην περιοχή μας η γραμμή περνούσε τον Έβρο στο Πύθιο και μετά την Ορεστιάδα και τη Βύσσα έμπαινε στην περιοχή του Καραγάτς . Μετά περνούσε πάνω από τη γέφυρα του Άρδα , από τα Μαράσια και συνέχιζε προς το Μουσταφά Πασά ( Σβίλενγκραντ ) και τη Φιλιππούπολη .
Τότε όλα αυτά τα εδάφη ανήκαν σε ένα κράτος , την Οθωμανική Αυτοκρατορία . Μετά τη χάραξη των συνόρων το 1923 η γραμμή έμπαινε στο ελληνικό έδαφος στο Πύθιο , ξαναέμπαινε στο τουρκικό στο Καραγάτς , έμπαινε πάλι στο ελληνικό έδαφος στα Μαράσια και μετά το Ορμένιο έμπαινε στη Βουλγαρία ( Σβίλενγκραντ ) . Όλα αυτά μέχρι το 1976 , οπότε και η Ελλάδα και η Τουρκία έκαναν τη δική τους γραμμή .
Η γέφυρα υπάρχει ακόμα και σήμερα , αν και δε χρησιμοποιείται πια , όπως και το στρατιωτικό φυλάκιο , ακριβώς δίπλα της . Η παλιά γραμμή , από το στρατιωτικό φυλάκιο μέχρι το σημείο που συναντάει τη νέα σιδηροδρομική γραμμή για τις Καστανιές , χρησιμοποιείται ως δρόμος .
Στις μεγάλες γιορτές και κυρίως το Πάσχα , πολλοί από το χωριό , αλλά και ξένοι , επισκέπτονται το φυλάκιο της γέφυρας , για να ευχηθούν και να δώσουν δώρα στους στρατιώτες .
Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010
Αρχαιολογικά
Από πότε κατοικείται ο τόπος μας ;
1000 με 1100 χρόνια π.Χ. , όπως δείχνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα .
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο , επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων , στην Παλαιολιθική Εποχή ( 40.000-7.000 π.Χ.) οι κάτοικοι της περιοχής μας ήταν νομάδες , κυνηγούσαν , ψάρευαν , μάζευαν καρπούς .
Στη Νεολιθική Εποχή ( 6.000-3.000 π.Χ. ) άρχισαν να κατοικούν σε μόνιμους οικισμούς , να καλλιεργούν τη γη και να παράγουν την τροφή τους .
Συγχρόνως άρχισαν να αναπτύσσουν κοινωνική ζωή .
Οικισμοί της νεολιθικής περιόδου βρέθηκαν στα χωριά Παλιούρι , Σπήλαιο , Λάδη , Βρύση , Δίκαια και Πτελέα .
Τον 11ο αιώνα π.Χ. ( 1100-1000 π.Χ. ) στην περιοχή μας εγκαταστάθηκαν οι Οδρύσες , που παρουσίασαν υψηλό επίπεδο πολιτισμού , όπως και τα άλλα θρακικά φύλα που εγκαταστάθηκαν την ίδια εποχή , οι Βίστονες και οι Κίκονες . Πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν από την εποχή αυτή : οικισμοί , οχυρωματικοί περίβολοι , νεκροταφεία , λαξευτοί τάφοι , ιερά , βραχογραφίες , βωμοί .
Κατάλοιπα οικισμών αυτής της περιόδου βρέθηκαν στα χωριά Πετρωτά , Μαράσια ,Πλάτη , Ρίζια , Σπήλαιο , Σαύρα , Διδυμότειχο και Ρήγιο .
Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010
Δεύτερη διεύθυνση ιστοσελίδας
Μπορείτε να βλέπετε την ιστοσελίδα μας και στη διεύθυνση
www.marassia.com
Καλή πλοήγηση !
Κυριακή 9 Μαΐου 2010
Τόποι όπου μένουν Μαρασιώτες : Φιλιππούπολη
Φιλιππούπολη - Πλόβντιφ
Συνολικά σχόλια: 37