Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ραδιόφωνο : Θράκη

Read more...

Εφημερίδες Θράκης - Θεσσαλονίκης - Αθηνών

Read more...

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Λίγα λόγια για το χωριό


Μαράσια Έβρου


Τα Μαράσια είναι ένα μικρό χωριό του ΒΑ Έβρου . Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Άρδα , σε υψόμετρο 40 μέτρα . Απέχει 23 χιλιόμετρα από την Ορεστιάδα και 140 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη .


Ακριβώς δίπλα από το χωριό ( ανατολικά ) περνάει η σιδηροδρομική γραμμή Ορμενίου-Αλεξανδρούπολης και τρία χιλιόμετρα στα δυτικά ο διεθνής δρόμος Ε85 από την Αλεξανδρούπολη προς το Ορμένιο και τη Βουλγαρία .


Το 2001 το χωριό είχε , σύμφωνα με την απογραφή , 198 κατοίκους . Οι περισσότεροι από αυτούς είναι συνταξιούχοι αγρότες .


Ο πληθυσμός σιγά-σιγά , όπως συμβαίνει στην περιοχή , αλλά και στη χώρα γενικότερα , μετανάστευσε στις πόλεις και στο εξωτερικό . Ο εμφύλιος πόλεμος και τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια ανάγκασαν τους κατοίκους να αφήσουν το χωριό και να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού : στο εξωτερικό , κυρίως στη Γερμανία , στην Αθήνα , στη Θεσσαλονίκη , στην Αλεξανδρούπολη . Τις δύο τελευταίες δεκαετίες πολλοί μετανάστευσαν στην Ορεστιάδα , το αστικό κέντρο της περιοχής . Από την άλλη , ελάχιστοι συνταξιούχοι επέστρεψαν και μένουν μόνιμα στο χωριό .


Η οικονομία του χωριού είναι κυρίως αγροτική . Πλούσιος κάμπος με χωράφια που αρδεύονται από τον Άρδα . Παλαιότερα υπήρχε και κτηνοτροφία , αλλά εξέλιπε με την πάροδο του χρόνου και τη διαρροή του ανθρώπινου δυναμικού . Στο λόφο του Παπάς-Τεπέ υπάρχει η ποτοποιία της οικογένειας Αρβανιτίδη που διαμένει στην Ορεστιάδα , αλλά η καταγωγή της είναι από το χωριό .






Το χωριό πρέπει να υπήρχε από το 1400 μ.Χ. περίπου , μια και αναφέρεται σε έγγραφο του 1528 ως βακούφι του σουλτάνου Μουράτ Β` ( 1421-1451 ). Ως προάστιο της Αδριανούπολης ( το όνομα Μαράσια προέρχεται από την τουρκική λέξη Maras που σημαίνει προάστιο και το τουρκικό όνομα του χωριού ήταν Maraskoy = το χωριό προάστιο ) υπέφερε από τις ατελείωτες συγκρούσεις κυρίως Τούρκων και Βουλγάρων για την κατοχή της Αδριανούπολης. Κάηκε τουλάχιστον τρεις φορές . Μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης εγκαταστάθηκαν στο χωριό πρόσφυγες κυρίως από την Αδριανούπολη , αλλά και από την υπόλοιπη Ανατολική Θράκη . Επίσης από πιο πριν είχαν εγκατασταθεί πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία .


Ονομαστό στην περιοχή είναι το πανηγύρι του χωριού , στις 6 Αυγούστου ( Μεταμόρφωση του Σωτήρος ) . Από παλιά ήταν εξαιρετικά ζωντανό και πετυχημένο και είχε πολλούς επισκέπτες . Παρά την εγκατάλειψη , η ζωντάνια του παραμένει . Πολύς κόσμος μαζεύεται στο χωριό και στις άλλες γιορτές , κυρίως το Πάσχα .


Το χωριό έγινε γνωστό στο πανελλήνιο από την κ. Βασιλική Λαμπίδου , την υπεραιωνόβια γυναίκα που διακρίθηκε για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στον Ελληνικό Στρατό επί δεκαετίες .


Η θέση του χωριού , ανάμεσα στο τραίνο και στο διεθνή δρόμο , οι λόφοι με την εξαιρετική θέα και τα ποτάμια , προσφέρουν δυνατότητες για αξιοποίηση του χώρου και προσέλκυση επισκεπτών , στοιχεία που μαζί με το πλούσιο έδαφος του κάμπου θα μπορούσαν να επαναδραστηριοποιήσουν την οικονομία , να κρατήσουν τον κόσμο και να αποφευχθεί η διάλυση που , σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα , φαίνεται αναπόφευκτη .


Read more...

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Από πότε υπάρχει το χωριό ;
Από το 1400 μ.Χ. περίπου 


Σελίδα 338
Το αργότερο το πρώτο μισό του 15ου αιώνα πρέπει να χρονολογηθεί η ύπαρξη ορισμένων χωριών , τα οποία σε έγγραφα του 1485 αναφέρονται ως τμήμα βακουφιού του σουλτάνου Μουράτ Β`( 1421-1451) .
Αυτά ήταν τα εξής : ….. 
Tsiorek ( το σημερινό χωριό Καστανιές ) με 90% χριστιανικό πληθυσμό . Χριστιανικό πληθυσμό είχε και το γειτονικό χωριό Meras ή Maras (το σημερινό χωριό Μαράσια ).


Σημείωση : η πληροφορία προέρχεται από έγγραφο του 1528 ( στο βιβλίο του Μ.Τ.G
okbilgin , Edirne ve Pasa Livasi , Istanbul 1952 )

Σελίδα 428
Πολλά χωριά της Δυτικής Θράκης είχαν χριστιανικό ή μικτό πληθυσμό , τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 16ου αιώνα ( γύρω στο 1500 μ.Χ.) . Στην κατηγορία αυτή ανήκαν τα σημερινά χωριά Μάνδρα ,Πρωτοκκλήσι , Κυριακή , Τριφύλλι , Μικρό και Μεγάλο Δέρειο , Ελληνοχώρι ,Καστανιές, Μαράσια , Ποιμενικό καθώς και αρκετά αταύτιστα χωριά .

Γεώργιος Βογιατζής , Πρώιμη Οθωμανοκρατία στη Θράκη , Εκδόσεις Ηρόδοτος 1998

Read more...

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Τοπίο στην ομίχλη


Read more...

Κάλαντα Χριστουγέννων από τα "παλληκάρια" μας


Read more...

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Πανηγύρι 2008 - 4

Read more...

Πανηγύρι 2008 - 3

Read more...

Πανηγύρι 2008 - 2

Read more...

Πανηγύρι 2008 - 1

Read more...

Γνωριμία με το χωριό

Read more...

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Αποκριά - Έθιμο του χαλβά


Το απόγευμα της Κυριακής της Αποκριάς γινόταν το έθιμο του χαλβά . Κρεμούσαν
στο ταβάνι με ένα σπάγκο  ένα στρογγυλό κομμάτι σουσαμένιο χαλβά , στολισμένο με καρύδι και αμύγδαλο , από μια μικρή τρύπα που του έκαναν στη μέση . Το γύριζαν γύρω – γύρω από τα κεφάλια των παιδιών που έπρεπε να το αρπάξουν χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους . Μετά άναβαν το σπάγκο . Αν καιγόταν ολόκληρος , ήταν καλό σημάδι , αν δεν καιγόταν εντελώς , ήταν κακό σημάδι .
Το έθιμο του χαλβά είναι παλιό , γινόταν στην περιοχή της Αδριανούπολης , όπως και σε άλλα μέρη της Θράκης .


Φωτογραφία του 1956 . Καρναβάλι στα Μαράσια



Φωτογραφία του 1940 , που δείχνει τον εορτασμό του έθιμου του Μπέη στο χωριό .

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...