Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Παλιά σιδηροδρομική γέφυρα Άρδα


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
Η παλιά γέφυρα του Άρδα , όπως φαίνεται από το δορυφόρο
Στη φωτογραφία διακρίνονται  το ανοιχτόχρωμο νερό του Άρδα και το σκουρόχρωμο  νερό του Έβρου


Η παλιά σιδηροδρομική γέφυρα του Άρδα κατασκευάστηκε ανάμεσα στα 1870 και στα 1873 , ακριβώς δίπλα στη συμβολή του Έβρου και του Άρδα . Είναι μια τυπική σιδερένια γέφυρα του τρόπου κατασκευής του 19ου αιώνα , που αποτελείται από δύο βασικά τμήματα κατασκευασμένα με  σιδηροδοκούς , τόσο στη βάση , όσο και στα πλάγια " τοιχώματα " και στην " οροφή " των τμημάτων και από ένα μικρότερο συμπληρωματικό ανοιχτό τμήμα , από την πλευρά των Μαρασίων . Σιδερένιοι διάδρομοι , αριστερά και δεξιά της γραμμής αλλά και ένας κεντρικός διάδρομος ανάμεσα στις ράγες , επιτρέπουν σε κάποιον να διασχίσει πεζός τη γέφυρα .

Είναι ένα σημείο της σιδηροδρομικής γραμμής που άρχιζε από την Κωνσταντινούπολη και κατέληγε στην Αυστρία . Η γραμμή αυτή ήταν η κεντρική γραμμή των σιδηροδρόμων της Ρούμελης .


Στις 17 Απριλίου 1869 υπογράφηκε η συμφωνία για να κατασκευαστούν οι Σιδηρόδρομοι της Ρούμελης ( Rumeli Demiryollari ) . Την κατασκευή ανέλαβε ο Εβραίος τραπεζίτης βαρώνος Χιρς .

Στη συμφωνία προβλεπόταν να κατασκευαστεί μια κεντρική γραμμή : Κωνσταντινούπολη – Αδριανούπολη – Φιλιππούπολη – Σαράγιεβο – Αυστρία.

Κάθετοι άξονες : Πύθιο – Αλεξανδρούπολη ( τότε Ντεντέ Αγάτς ) , Βελιγράδι – Θεσσαλονίκη και Φιλιππούπολη – Μπουργκάς .

Η κατασκευή της γραμμής άρχισε το 1870 και τελείωσε στις 17 Δεκεμβρίου 1873 .

Στην περιοχή μας η γραμμή περνούσε τον Έβρο στο Πύθιο και μετά την Ορεστιάδα και τη Βύσσα έμπαινε στην περιοχή του Καραγάτς . Μετά περνούσε  πάνω από τη γέφυρα του Άρδα , από τα Μαράσια και  συνέχιζε προς το Μουσταφά Πασά ( Σβίλενγκραντ ) και τη Φιλιππούπολη .
Τότε όλα αυτά τα εδάφη ανήκαν σε ένα κράτος , την Οθωμανική Αυτοκρατορία . Μετά τη χάραξη των συνόρων το 1923 η γραμμή έμπαινε στο ελληνικό έδαφος στο Πύθιο , ξαναέμπαινε στο τουρκικό στο Καραγάτς , έμπαινε πάλι στο ελληνικό έδαφος στα Μαράσια και μετά το Ορμένιο έμπαινε στη Βουλγαρία ( Σβίλενγκραντ ) . Όλα αυτά μέχρι το 1976 , οπότε και η Ελλάδα και η Τουρκία έκαναν τη δική τους γραμμή .

Η γέφυρα υπάρχει ακόμα και σήμερα , αν και δε χρησιμοποιείται πια , όπως και το στρατιωτικό φυλάκιο , ακριβώς δίπλα της . Η παλιά γραμμή , από το στρατιωτικό φυλάκιο μέχρι το σημείο που συναντάει τη νέα σιδηροδρομική γραμμή για τις Καστανιές , χρησιμοποιείται ως δρόμος .

Στις μεγάλες γιορτές και κυρίως το Πάσχα , πολλοί από το χωριό , αλλά και ξένοι , επισκέπτονται το φυλάκιο της γέφυρας , για να ευχηθούν και να δώσουν δώρα στους στρατιώτες .

Read more...

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Αρχαιολογικά

Από πότε κατοικείται ο τόπος μας ;


1000 με 1100 χρόνια π.Χ. , όπως δείχνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα .

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο , επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων , στην Παλαιολιθική Εποχή ( 40.000-7.000 π.Χ.) οι κάτοικοι της περιοχής μας ήταν νομάδες , κυνηγούσαν , ψάρευαν , μάζευαν καρπούς .

Στη Νεολιθική Εποχή ( 6.000-3.000 π.Χ. ) άρχισαν να κατοικούν σε μόνιμους οικισμούς , να καλλιεργούν τη γη και να παράγουν την τροφή τους .
Συγχρόνως άρχισαν να αναπτύσσουν κοινωνική ζωή .
Οικισμοί της νεολιθικής περιόδου βρέθηκαν στα χωριά Παλιούρι , Σπήλαιο , Λάδη , Βρύση , Δίκαια και Πτελέα .

Τύμβος Σπηλαίου . Λάκκος καύσης νεκρού


Τύμβος Δικαίων . Κεραμοσκεπής τάφος



Μικρή Δοξιπάρα . Άμαξες

Τον 11ο αιώνα π.Χ. ( 1100-1000 π.Χ. ) στην περιοχή μας εγκαταστάθηκαν οι Οδρύσες , που παρουσίασαν υψηλό επίπεδο πολιτισμού , όπως και τα άλλα θρακικά φύλα που εγκαταστάθηκαν την ίδια εποχή , οι Βίστονες και οι Κίκονες . Πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν από την εποχή αυτή : οικισμοί , οχυρωματικοί περίβολοι , νεκροταφεία , λαξευτοί τάφοι , ιερά , βραχογραφίες , βωμοί .
Κατάλοιπα οικισμών αυτής της περιόδου βρέθηκαν στα χωριά Πετρωτά , Μαράσια ,Πλάτη , Ρίζια , Σπήλαιο , Σαύρα , Διδυμότειχο και Ρήγιο .


Άρζος . Ασημένια οινοχόη



Πεντάλοφος . Ασημένιο νόμισμα Σπαραδόκου

Πλωτινούπολη ( Διδυμότειχο )



Ρίζια. Χάλκινο νόμισμα Αδριανούπολης με τις μορφές του Έβρου, του Άρδα και του Τόνζου ( Τούντζα )

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...